Prethodni tekst
Naredni tekst

U školi su nas učili da je sve oko nas materija i energija. Mi ćemo vam predstaviti kakvu energiju donose boje i kako utiču na naše raspoloženje. Za početak ćemo podeliti jednu zanimljivost, a to je kako mi zapravo vidimo boje? Boja je u stvari svetlost, a svetlost je fizička veličina. Mi vidimo boju zahvaljujuću čulu vida, a evo i kako. Prva osoba koja je objasnila ovu pojavu, bio je Njutn. On je dao teoriju da u spektru postoji 7 boja i zahvaljujući prelamanju svetlosti, mi vidimo više. Kada svetlost prodre u mrežnjaču oka, ona budi receptore. Boje imaju svoju talasnu dužinu koje naše oko detektuje, a ono može da detektuje od 400-700nm.

Crvena boja spada u jednu od tri osnovne boje i važi za toplu. Ona je boja ljubavi, vatre i strasti. Koga je pogodio Kupidon, a ko se okrenuo đavolu? Crvena boja za zidove će sigurno podizati energiju, jer sa psihičke strane, ona može da podiže krvni pritisak i da ubrza disanje. Nije ni čudo što nas prvo asocira na strast. Takođe pozitivno utiče na metabolizam. Kad je u pitanju kultura, u Kini veruju da je crvena boja sreće, dok je u Južnoj Africi boja žalosti. U svakom slučaju postoje različite nijanse crvene boje, pa samim tim može da izaziva energiju i moć, a negde i nežnost.

Ako ste energični i živahni i volite slična osećanja u ovom opisu, narandžasta boja za vaše zidove je pravi izbor! Narandžasta boja je povezana sa kreativnošću, prirodi zbog toga što je često srećemo na jesen, suncem zato što nas greje. Ova boja izuzetno privlači pažnju i vrlo je vesela. Budi prijateljsku nastrojenost i toplinu, pa samim tim može da se nađe i u dnevnim sobama. A koje još boje smo mi izdvojili za dnevnu sobu, pogledajte na linku.

Žuta spada u osvnovnu boju i takođe je topla boja poput crvene i narandžaste! Kao i narandžasta i nju povezujemo sa suncem i srećnim emocijama. U verovanjima nekih naroda, ova boja predstavlja nadu, u Egiptu žalost, a u Japanu odlikuje hrabre, dok u Indiji vole da je upotrebljavaju trgovci. Žuta boja za zidove je vedra, srećna, prepuna zabave, a može biti i kisela, ako je iscedite kao osveženje!

Zelena boja u spektru spada u hladne boje. Veoma je povezana sa prirodom i to može da predstavlja rast i novi život. Psiholozi tvrde da zelena boja za zidove deluje veoma umirujuće na osećanja. Može imati balansirajući i harmonizujući efekat. Za sve ljubitelje prirode, zelena boja je obavezna za neku od prostorija. To može biti ako uključite biljke u vaš dom, obojite drvene ili metalne površine, u svakom slučaju, Kruna boje vam nude širok izbor.

Plava je još jedna koja spada u osnovne boje u skupu crvene i žute i ona je hladna boja za razliku od ove dve. Pravi je predstavnik odgovornosti i smirenosti. Kada želite da pokažete prijateljstvo, poklanja se plava ruža. U zavisnosti od nijanse, variraju i emocije. Ako se odlučite za svetlije nijanse plave boje za zidove, ona će imati umirijuć efekat, dok bi tamnije nijanse pokazivale elegantnost i moć. Bez obzira na nijansu, dobićete pravo osveženje.

U drevnim vremenima, boje koje su se koristile za stvaranje ljubičastih nijansi vađene su iz puževa i bile su veoma skupe, tako da su ih mogli priuštiti samo ljudi koji su živeli na visokoj nozi. Ova boja budi maštu i baš kao i narandžasta, povezana je sa kreativnošću. Neke nijanse ljubičaste kao što su tamnije, povezuju se sa bogatstvom, a svetlije sa romantičnim osećanjima. Kao i ljubičice, ljubičasta boja je veoma nežna.

Crna boja spada u neutralne boje. Predstavlja moć, eleganciju i misteriju. Crna je tradicionalna boja žalosti u mnogim zapadnim zemljama. Bez obzira na to, dizajneri je često biraju zbog svoje neutralnosti. Crna boja za zidove je pravi luksuz, ali treba biti oprezan sa njom, zato smo pripremili tekst o crnoj boji za zidove koji će vam pomoći da je ukombinujete u svoj dom i da izgleda savršeno. Crna može pružiti osećaj sofisticiranosti i misterije.

U spektru, bela se nalazi suprotno od crne. Bela boja se povezuje sa čistoćom, nežnošću i nevinosti. Takođe predstavlja dobrotu i stvara osećaj zaštite, kao što znamo, anđeli su nam prikazani u belom, sa belim krilima. Bela boja za zidove može da se uklapa u svaku prostoriju jer se sama po sebi uklapa sa bilo kojom drugom bojom, a još jedan tekst o beloj, možete pročitati na ovom linku.

Siva je takođe neutralna boja, koja spada u hladne boje. Siva boja za zidove može stvarati osećaj formalnosti i zbog toga je čest izbor u prostorijama, a i uklapa se sa ostalim bojama poput crne i bele. U poslednje vreme se sve češće koristi jer je veoma moderna kao boja za zidove.

Braon boja je povezana sa zemljom, drvećem i prirodom. U psihologiji braon se može povezati sa pouzdanošću, čvrstinom i prizemnošću. Pruža osećaj topline zbog svog čestog pojavljivanja u prirodi, pre svega u obliku drveta. Na linku ćete pronaći više o ovoj prelepoj toploj boji!