Biljke koje poboljšavaju energiju vašeg doma - Kruna Boje
Prethodni tekst
Naredni tekst

Biljke su savršen izbor za svaku prostoriju…Mogu poboljšati kvalitet vazduha i uneti osećaj mira u vaš svakodnevni život sa svojim prelepim zelenim i drugim nijansama. Osim toga odlična su dekoracija i idu uz svaku vrstu enterijera. Idu uz sve vrste i nijanse boja za zidove, pa čak i za kupatila, kuhinje, hodnike itd.

Koje biljke odabrati?

Sveže cveće koje možete kupiti u cvećarama ili na pijaci nude brzo rešenje što se tiče mirisa i boja , ulepšaće sto u dnevnoj sobi ili neki drugi kutak, ali za nešto što je dužeg veka, nešto o čemu možete brinuti i što možete gledati kako raste… razmislite o biljkama koje će doneti život u vaš dom i pomoći vam da se rešite svakodnevnog stresa. 

Biljke u vašem domu

Biljke u domu imaju posebnu ulogu kompenzacije uglavnom negativne energije koju emituju predmeti, jer su živa bića i stvaraju sopstvenu energiju.  Biljke se moraju dobro negovati i održavati, jer uvelo bilje ima upravo suprotan učinak.

Za početak je najvažnije sve neprirodno izbaciti iz svog doma. To uključuje plastično ili sušeno cveće. Takve stvari šire negativnu energiju i što ih više imate u svome domu više negativne energije upijate, pa i sami postajete negativni.

Prema Feng shui-u postoje sobne biljke, koje će na Vaš životni prostor imati više pozitivnih efekata nego neke druge. Feng shui preporučuje da birate biljke okruglih oblika, jer se životna energija kreće u ciklusima (krugovima), pa će takvo bilje najbolje oplemeniti prostor svojom energijom.

Biljke u vašem domu

U vazi držite samo sveže ubrano cveće i držite ga na sredini prostorije, najbolje na sredini stola. Ono će upiti mirise i toksine. Svakodnevno mu menjajte vodu i podrezujte uvelo lišće i stabljičice kako bi što duže trajalo.

Jedini izuzetak iz ovog pravila je mirisna lavanda. Ona može poslužiti i sušena. Lavanda ne samo da simbolizuje mir i opuštenost, nego će svojim mirisom tako delovati i na Vas i ostale ukućane.

Cveće prema Feng Shui principima

Prema feng shui-u pozitivnu energiju u Vašem domu će širiti sve biljke mesnatih listova. Deblji listovi su „okrugliji“ i donose više sreće.

Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za Vašu kuhinju ili kupatilo, jer joj je za rast potrebno mnogo vlage. Za sađenje može poslužiti sitni kamen ili zemlja koje uvek morate održavati vlažnim.

Palme su nešto veće biljke i prikladne su za velike prostorije ili hodnike. Palme ne vole sušu, ali ni vlažnost. Njih trebate zalivati umereno.

Puzavace nije zaobljenih listova, ali zbog svoje gipkosti ublažava oštre linije kućnog nameštaja, polica, prozora i sl. Ako se dobro neguje vrlo brzo će da poraste.Umesto puzavca možete upotrebiti viseće korpe i saksije. U njih stavite biljke ovalnih listova, najbolje u uglove prostorije, kako bi ih zaoblili.

Biljke u vašem domu

Mi mislimo da koje god bilje vam se sviđalo to treba da stavite u svoj dom…vodite računa o njemu i uživajte u njihovim blagodatima.