Prethodni tekst
Naredni tekst

Boje za zidove koje smiruju

Svakodnevne nepredvidive situacije u našim životima mogu prouzrokovati stres kojeg se nije lako otarasiti. Ne treba nam puno da se osećamo uznemireno i pod stresom –  to može prouzrokovati zauzetost poslom ili  osećaj da nam dan kratko traje i da nemamo dovoljno vremena da obavimo sve što smo započeli. Dobra vest je da možete uticati i smanjiti nivo stresa korišćenjem specijalnih boja za zidove koje smiruju i pružaju vam maksimalnu opuštenost u vašem domu. Na ovaj način smanjićete nivo stresa i osećaćete se opuštenije u vašim omiljenim prostorijama.

Boje za zidove koje smiruju

Možda to i ne primetite, ali i vaše telo i vaš um reaguju na opažanje boja. Svetle boje obično stimulišu vaš mozak i ulivaju vam energiju, potencijalno čak i čine da se osećate pomalo zabrinuto. Ukoliko krečite spavaću sobu, preporučujemo vam da pročitate naš blog na temu krečenja spavaće sobe u kom ćemo vam otkriti koje su to najbolje nijanse za spavaću sobu.

Kada krečite sobu u vašem domu, trebalo bi da razmislite o tome kako želite da se osećate kada ste u sobi. Ako vam je cilj opuštanje, treba razmotriti određene boje za zidove koje smiruju.

1# Plava

Plava je klasična boja za koju se mnogi opredele prilikom uređenja svojih domova. Postoji dobar razlog za to – plava je prilično umirujuća boja i može vam pomoći da smirite zauzeti um. Idealna je boja za upotrebu u spavaćoj sobi, jer vam zapravo može pomoći da lakše zaspite. Što se tiče nijansi kojih se treba držati, razmislite o vrlo nežnim, neutralnim tonovima, jer svetle boje mogu biti previše podsticajne. Pogledajte našu paletu boja za zidove koja sadrži preko 150 različitih nijansi.

Plava, ljubičasta i roza boja za zidove koja smiruje

2# Ljubičasta

Ljubičasta boja ima u sebi plavu osnovu, pa ima smisla da bi i ova boja bila prilično smirujuća. Nežna ljubičasta ili lila ton mogu doneti ravnotežu i unutrašnji mir. Kada birate nijansu ljubičice, potražite nešto nežno bez previše tamne nijanse.

Naš proizvod koji preporučujemo:

  • Mat boja za zidove

Mat boja za zidove konzerva

Kompletnu kartu mat boja za zidove možete pregledati na ovom linku

3# Roza

Možda nećete odmah pomisliti na ružičastu boju kao smirujuću jer ima toliko svetlih i živopisnih verzija. Međutim, nežna pastelno roza boja definitivno može uneti element mira i smirenosti u prostor. Kada birate nijansu roze, razmišljajte o mekoj i svetloj boji, jer bi svetlije nijanse sa previše crvene boje mogle ostaviti osećaj prekomerne stimulacije.

4# Zelena

Zelena je poprilično jedna od najboljih boja za zidove koje smiruju. Savršeno je logično jer je ovo boja koju povezujemo sa prirodom. Zelena nijansa je prisutna u većini prostora koje posećujemo kada želimo da se osetimo opušteno; parkovi, naša dvorišta, priroda, itd. Skoro svaka nijansa zelene pružiće vam osećaj smirenosti u vašem enterijeru.

Zelena, siva boja za zidove koja smiruje

5# Siva

Možda ćete biti pomalo iznenađeni kada na ovoj listi vidite sivu kao boju koja smiruje, jer se često smatra pomalo dosadnom. Neki bi mogli pomisliti da je to čak malo depresivno jer se ponekad osećamo depresivno u danima kada je nebo vrlo oblačno. Međutim, prava nijansa sive zapravo može biti vrlo smirujuća i opuštajuća. Savršena je neutralna boja, što znači da dobro funkcioniše sa gotovo bilo kojom bojom ili paletom. To je odlična opcija za bilo koju sobu u vašem domu.

Koja je najbolja umiravajuća boja za zidove?

Neće vas iznenaditi kada saznate da je plava! Kada se osećamo stresno najviše nas smiruje plava boja koja je uglavnom prva asocijacija za nebo ili za more. More je prva stvar koja vam pada na pamet kada vam je potreban odmor, zato vam predlažemo da koristite plavu boju u vašem domu. Pomoćiće vam da se osetite prijatno i opušteno, što vam je svakako cilj.

Plava boja za zidove koja smiruje

Kuća plave boje

Ako ne želite da vaša kuća bude u totalno plava u svakoj sobi, pokušajte da je ukombinujete sa ostalim bojama koje smiruju. Osećaj smirenosti postićićete i efektom boja poput toplije sive, plavo- zelene ili nežno ljubičaste koje možete naneti na elemente prostorije (nameštaj, polica, mali stočić, itd). Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć za kombinovanje boja, pročitajte naš blog na temu boje za zidove koje se slažu.

Želite više inspiracije? Pročitajte naše ostale blogove.