Prethodni tekst
Naredni tekst

Siva boja za zidove

Zaboravite na belu i bež, što se tiče neutralnih boja za zidove, siva je jedna od popularnijih nijansi poslednjih nekoliko godina i njena popularnost tek treba da poraste. Iako povezana sa tugom i potištenošću boja je stekla popularnost među vrhunskim dizajnerima, koji cene njenu svestranost i sofisticiranost.

Siva boja za zidove je popularna kao boja koja služi za ukrašavanje prostorija, gde god da se osvrnete naići ćete na tragove sive.

Odabir odgovarajuće sive boje za vaše prostorije nije uvek lak zadatak. U ponudi je toliko različitih nijansi, kao što su topla siva, blatno siva, hladno siva i tome slično.
Siva se takođe dobro slaže sa toplim tonovima drveta. Ova osobina je čini veoma jednostavnom za upotrebu kao alat za ukrašavanje.

U ovom tekstu pomoći ćemo vam da odaberete pravu nijansu sive boje za zidove vaše prostorije, bez obzira da li zidove krečite kompletno ili je koristite kao akcentnu boju.

Od oblika vaše sobe, količine prirodnog svetla i stila vašeg postojućeg nameštaja, zavisi koju ćete nijansu sive boje za zidove odabrati.

Siva boja za zidove – Trend koji raste

Sivu smatramo vrlo elegantnom i neutralnom bojom za zidove. Suptilnim bojama dodaje dubinu i lepotu. To je jedna od uloga sive boje koja je trenutno jedna od najpopularnijih boja za unutrašnje zidove.

“Temperatura” vaše sive mora biti tačna, tako da pobuđujete hladno ili toplo u zavisnosti od raspoloženja koje želite da stvorite. Topla nijansa sive boje je odličan izbor sa kojim ne možete pogrešiti.

Nijanse sive boje ne blistaju uvek na paletama boja, već ih postavljaju na zid kako bi videli kako mogu da transformišu vašu sobu bez preuzimanja celokupne šeme boja. I dalje se pitate da li je ovo pravi izbor za vas?

Siva boja za zidove

Izbor sive boje u zavisnosti od količine prirodnog svetla

Prvo što treba proveriti je koliko prirodne svetlosti dobijaju vaše sobe, kao i iz kog pravca dolazi ta svetlost. Smer svetla deluje tako da vašu sivu nijansu učini hladnijom ili toplijom.

Ako se okrenete prema severu, severno svetlo je najhladnije, stvarajući plavičastu nijansu, dok južno svetlo stvara toplu zlatnu nijansu. Istok i zapad se menjaju tokom dana, kako se sunce kreće nebom. Zapadno svetlo je toplije pri zalasku sunca, dok je istočno svetlo toplije pri izlasku sunca.

Kvalitet prirodnog svetla čini odabir sive boje veoma teškim ukoliko odluku donosite prema “siromašnoj” paleti boja.

Siva boja za zidove

Siva boja i severno svetlo

Sobe koje su okrenute ka severu najteže je urediti. Ako su vaše sobe okrenute ka severu sa malo ili nimalo prirodnog svetla, razmislite o upotrebi sive boje kao akcentne boje. Hladno severno svetlo može učiniti da neke nijanse sive boje izgledaju ledeno i ravno. Dobro razmislite o upotrebi jako tamnih boja u ovom slučaju. Sive boje sa smeđim podtonom mogu zagrejati sobu bez upotrebe jarkih boja ostavljajući elegantan izgled.

Naš proizvod koji preporučujemo u ovoj boji:

  • Sjajna boja za zidove
    • nijanse:
      “ARTS & CRAFTS 14”, “PALLADIAN 10” i “CLOUD BURST”

Zašto baš SILK VINYL? Njegova završnica sa blagom glazurom odbija više svetla, koji inače nedostaje, u poređenju sa klasičnim mat bojama. Kompletnu kartu sjajnih boja za zidove možete pregledati na ovom linku

Ako želite da dodate plavo-sivu boju u svoje prostorije, dodajte ili promenite izvore svetlosti – od podnih lampi do svetiljki – kako bi vaša siva boja izgledala što bolje.

Koristite slojevito osvetljenje kako biste dobili efekat u kojoj će vaša soba izgledati sajno. Želite li da saznate nešto konkretnije? Hajde da pogledamo koje su to najbolje boje koje možete kombinovati sa sivom.

Kombinacija boja sa sivom bojom za zidove

Siva boja za zidove

Ono zbog čega različite nijanse sive izgledaju toliko drugačije je podton boje. Najbolji način da vizuelno vidite podton je postavljanjem dve sive boje jedna pored druge.

Tako možete videti da je jedna možda plavlja ili više ljubičasta, a druga ima žutu ili crvenu nijansu u sebi.

SAVET: uvek pitajte prodavca koji kolori ulaze u sivu – tako ćete znati koji je njen podton a time i definisati odabir ostalih boja za zidove

Sama može izgledati kao bilo koja druga siva boja ali ukoliko ih postavite jednu pored druge, možete videti ostale boje sa kojom je pomešana.

Većina boja koje su nazvane „siva“ nisu čisto sive; to je bela osnova pomešana sa određenom količinom crne boje.

Sive boje različito izgledaju na različitom svetlu i u sobama različitih veličina. Od sivo-ugljenih boja, sivo-plave boje, ljubičaste do lavande, plave ili zelene, žute, crvene ili smeđe – kupovina sive boje na osnovu podtona stvoriće raspoloženje kakvo želite i ići će uz postojeći nameštaj, tepihe ili podne obloge.

Sive boje sa podtonom lavande deluju mekše i ženstvenije, sivo obojeni zidovi sa plavim ili zelenim podtonom bojama deluju nešto neutralnije, dok će sive boje sa smeđim ili crvenim podtonom izgledati toplije.
Srebrnaste sive gotovo uvek postaju plave. Hladne sive boje su posebno dobre u kombinaciji sa nerđajućim čelikom i sjajno izgledaju u kuhinjama.

Siva je boja koju možete primeniti u svakoj prostoriji vašeg doma, potrebno je samo da se odličite kojoj nijansi želite da težite. Ukoliko ste fan neutralnih boja za zidove siva je definitivno pravi izbor za vas!