Novi Sjaj za Stari Drveni Nameštaj u Vašem Domu - Kruna Boje
Prethodni tekst
Naredni tekst

stari drveni nameštajStari drveni nameštaj može postati veoma moderan komad nameštaja u vašem domu, potrebno je samo malo veštine i truda, a za neke može postati i unosan posao. Sve što vam je potrebno je stari komad nameštaja kao što je komoda, kredenac ili stolica, kvalitetne boje za drvo i četkica za bojenje.

Prvo što je potrebno uraditi pre nego što se upustite u avanturu pretvaranja vašeg isluženog komada nameštaja u unikatan komad je obezbeđenje prostorije u kojoj ćete raditi. Ako nemate radionicu ili ceo proces ne obavljate na otvorenom, potrebno je da sačuvate pod od nanosa piljevine i kapanja farbe. Za to prostrite stari čaršav ili plastičnu ciradu, potrebno je samo da ne bude tanka da se ne bi pocepala. Otvorite prozore i obezbedite dobru ventilaciju. Boje za drvo mogu imati neugodna isparenja, a tokom šmirglanja drveta stvara se veoma sitna prašina, pa oni sa osetljivim organima za disanje mogu koristiti masku tokom čitavog procesa.Takođe, rukavice su isto dobra ideja, kako bi se ruke zaštitile od boje za drvo.

Priprema drvene površine za rad

Kada ste obezbedili prostoriju u kojoj ćete raditi i zaštitili sebe, potrebno je da obezbedite delove na komadu nameštaja koje ne želite da farbate. Ovo se odnosi i na metalne delove i drške. Njih možete oblepiti selotejpom ili lepljivom trakom koju možete nabaviti u farbarama.

Sledeći korak je uklanjanje starog sloja farbe i nečistoća. Ošmirglajte dobro sve delove koje želite da farbate, posebno obratite pažnju na nepravilnosti u strukturi ili boji i neravnine ako postoje. Ošmirglajte i njih, šmirglanjem možete izgladiti manje neravnine kao što su ogrebotine. Posebno se postarajte da uklonite svu piljevinu kako sitna prašina ne bi ostala na površini i pokvarila nanošenje boje. Prebrišite suvom i čistom krpom ošmirglanu površinu.

Nanošenje boje na stari drveni nameštaj

Ukoliko želite, na stari drveni nameštaj možete naneti osnovnu boju. Ona će sprečiti da boja koja se nanese kasnije izbledi i bude ispunjena mehurićima vazduha, a šare drveta se neće provideti. Ukoliko želite prirodan izgled drveta, sa postojećim šarama, preskočite nanošenje osnovne boje. Da bi osigurali da boja koju, u ovom slučaju, nanesete bude trajnija, premažite drugi sloj posle otprilike 24 sata, tj. kada se prvi osuši.

Ukoliko, sa druge strane, želite efektan utisak i komad nameštaja koji će delovati moderno, možete upotrebiti akrilne boje za drvo. Ova boja biće jedinstvena na svim površinama, a najbolji efekat postiže se ako se stara komoda ili kredenac ofarbaju u neku neobičnu ili jarku boju, poput crvene ili kraljevsko plave. Možete se odlučiti i za pastelne nijanse. Ružičasta, ljubičasta i rezedo u koje možete ofarbati kuhinjski kredenac učiniće od starog nasleđenog kuhinjskog komada nameštaja moderan unikat. Pored predloženih boja možete i koristiti boje za drvo koje će biti popularne naredne sezone.

Naš proizvod koji preporučujemo

  • Akrilna boja za zidove

akrilna polusjajna periva boja za zidove i drvo

Našu akrilnu boju za zidove možete pronaći na ovom linku.

  • Brzosušeća sjajna boja za drvo

Brzosušeća sjajna boja za drvo

Našu brzosušeću sjajnu boju za drvo možete pronaći na ovom linku.

U zavisnosti da li želite da vaš drveni nameštaj ima visoki sjaj, polusjaj ili bude mat, možete izabrati odgovarajuću boju za drvo. Možete se posavetovati sa prodavcima u farbari koje boje za drvo izabrati da tačno odgovaraju onome što želite da postignete na vašem nameštaju.