Prethodni tekst
Naredni tekst

Krečenje plafona, trendovi u 2021. godini

Popularan trend koji raste među vlasnicima kuća i stanova je krečenje plafona u jedinstvenu, ne-belu nijansu, bilo da se ona podudara sa bojom zidova ili se potpuno razlikuje od nje. Iako ovaj trend doživljava ogromnu ekspanziju, postavlja se pitanje da li je prikladan za svaku sobu? Da li treba da imate plafone okrečene u istoj boji kao što su zidovi vašeg doma, ili možda da se držite belih plafona svuda? Postoji nekoliko opcija za plafonsku boju, kao i različita mišljenja o efektima koje možete postići pomoću različitih nijansi i njihovih kombinacija.

Razumevanje kako različite boje menjaju izgled vaše sobe, zajedno sa gledanjem fotografija različitih kombinacija boja zidova i plafona, preporuka je pinterest, može vam pomoći da se odlučite za novi izgled koji vam se najviše sviđa. U daljem tekstu predstavićemo vam nekoliko različitih i možda za vas novih načina za krečenje plafona vaših prostorija.

Plafon iste boje kao i vaši zidovi

Jedna jednostavna opcija za odabir boje plafona je da se držite iste boje u koju su okrečeni i zidovi vaše sobe. Ako svoju sobu bojite u neutralnu boju, ovo je prilično dobar izbor. Jednobojne prostorije pomažu da se oko prevari i omogućava drugim predmetima i dekorima u vašoj sobi da zauzmu centralno mesto.

Ovo može biti teško, jer bojenje plafona u boju zidova takođe može stvoriti efekat ulegnuća ako u prostoriji nema druge boje koja bi pomogla razbijanju monotonije prostora. Takođe može izgledati dosadno i jednobojno ako u prostoriji nema dovoljno zanimljivih vizuelnih detalja.

Krečenje plafona, trendovi u 2021. godini

Dozvolite vašem dekoru da zauzme centralno mesto tako što ćete zidove i plafone okrečiti neutralnom bojom.

Obojite plafon kontrastnom bojom u poređenju sa bojom vaših zidova

Na drugom kraju spektra, možete izabrati da okrečite plafon kontrastnom bojom naspram boje vaših zidova. Ovo će vam pomoći da ravnomerno rasporedite svetlost po vašoj sobi i da ponudite oku nešto zanimljivo što će ga privući da pogleda nagore.

Dobro urađena kontrastna boja plafona može odati pozitivan utisak i skladan prizor, međutim ukoliko se to ne odradi pažljivo, vaš prostor može izgledati i ne tako lepo. Zbog toga je najbolje da se uvek posavetujete sa nama pre nego što se odlučite za ovakav tip krečenja plafona.

Krečenje plafona, trendovi u 2021. godini

Kontrastna boja vam može pomoći da ravnomerno rasporedite svetlost po vašoj prostoriji.

Naš proizvod koji preporučujemo:

  • Mat boja za zidove
    • nijanse: RAL 7036 i Y3350D

Kompletnu kartu mat boja za zidove možete pregledati na ovom linku

Neka vaš plafon bude ofarban u tamniju boju od vaših zidova

Sličan izbor dizajna čini vaš plafon tamnijim od zidova. Ovo je trenutno izuzetno popularno, sa plafonima obojenim podebljanim, prepoznatljivim bojama. Tamniji plafon ima brojne prednosti – može učiniti da soba odaje utisak udobnosti, te samim tim privlačnija za goste, a vašoj sobi dati moderan i šik izgled.

Međutim, ako vaša soba ima niske plafone sa malo ili nimalo prirodnog svetla, to može upiti preostalo svetlo u prostoriji i učiniti je mračnom i klaustrofobičnom. U velikoj prostoriji sa visokim plafonima, kasetiranim plafonima ili tamo gde ima puno prirodnog svetla, bojenje plafona u tamniju boju predstavlja odličan izbor za vaš plafon.

Krečenje plafona, trendovi u 2021. godini

Dodajte udobnost vašoj prostoriji krečenjem plafona u tamnu boju.

Plafon svetlije boje od boje vaših zidova

Takođe možete izabrati da okrečite plafon svetlijom bojom od boje zidova. Ovo je ujedno i najčešća kombinacija koje se radi u većini slučajeve, odnosno kada plafon ofarbate u belu boju, a zidove u bilo koju drugu.

Ako na paleti boja odete samo nekoliko nijansi svetlije i na zidovima upotrebite svetliju boju, lako ćete otvoriti prostoriju i učiniti je većom i ispunjenijom svetlošću nego ranije. Ovo je odlična taktika za male prostore. Osim toga, ovu opciju možete izabrati ako želite da se vaš nameštaj i dekor ističu, ali ne želite da soba izgleda jednobojno.

Krečenje plafona, trendovi u 2021. godini

Otvorite prostoriju i učinite je vizuelno većom krečenjem plafona u svetlu boju.

Neka vaš plafon bude obojen u belo

Na kraju, bela je uvek super opcija za krečenje plafona bilo koje prostorije. Beli plafon će imati slične efekte kao plafon koji je okrečen svetlijom bojom od boje vaših zidova. To će omogućiti da vaš plafon nestane iz fokusa i dovede vaš dekor ili zidove u središte pozornosti.

Beli plafon će odražavati najveću količinu svetlosti i može vam pomoći da povežete druge kontrastne elemente vaše sobe.

Naš proizvod koji preporučujemo u ovoj boji:

  • Ekonomična boja za zidove

Ekonomična boja za zidove

Ekonomičnu boju za zidove možete pronaći na ovom linku

Prema popularnim dizajnerima enterijera, bela je pravi izbor, posebno kada u prostoriji nedostaje svetla. „Iako su pomalo kliše, beli plafoni su ponekad najbolji izbor za sobu.” U kombinaciji sa zidovima bledih nijansi, beli plafoni obično nestaju, zadržavajući pažnju na zidnim oblogama i nameštaju u prostoriji. Ovo je važno ukoliko plafon ima mnogo vidljivih nedostataka ili je teksturiran ili je sa šarama, što može otežati uspešan posao krečenja. Osim toga, bela je najefikasnija boja za reflektovanje svetlosti u prostoriji, što je od vitalnog značaja u prostorijama sa malo ili bez izvora prirodnog svetla.

Krečenje plafona, trendovi u 2021. godini

Bela je idealna boja ukoliko je vaša prostorija tamnija i nedostaje joj svetlosti.