Zašto je akrilna boja najbolji izbor boja za krečenje? - Kruna Boje
Prethodni tekst
Naredni tekst

akrilne bojeU farbari ste i pred sobom imate orgoman broj boja za krečenje, i svaka izgleda dobro, ali ne možete da procenite koja je najbolja.

Nepogrešiv izbor boje za krečenje je definitivno akrilna boja. Sigurno ste čuli za njih u razgovoru sa majstorom ili prodavcem u radnji, ali vam niko nije objasnio zašto su baš one najbolji izbor.

Ukoliko želite da saznate nešto više o akrilnim bojama za krečenje, šta sve sadrže akrilne boje, koji su to njihovi aduti i zašto ih treba koristiti pročitajte više o njima u produžetku teksta.

Šta sve sadrži akrilna boja za krečenje?

Ova boja za krečenje sadrži i do 20 sastojaka, a ponekad čak može da premaši i taj broj. Ali osnovni sastojci su uvek isti, i mogu da budu podeljeni u četiri grupe – rastvarači, aditivi, pigmenti i smole.

Rastvarači predstvaljaju tečnosti koje pomažu pri nanošenju boja za krečenje na zid ili neku drugu vrstu površine. Nakon što se boja osuši, rastvarači skroz ispare i onda ostaju samo pigmenti i smole, koje ćemo posle objasniti.

Ono što je posebno kod akrilne boje za krečenje, a ujedno i plus, je to što je njen glavni razređivač voda. Drugt tipovi razređivača mogu biti na primer ulje, kod uljanih boja.

Pigmenti se još nazivaju i toneri ili koloranti, i oni predstavljaju sitne, mlevene čestice koje doprinose nalaženju prave nijanse. Oni mogu da se dodaju u mašini ili ručno, ukoliko sami radite kod kuće.

Što se tiče količine, uvek gledajte proces nijansiranja boja za krečenje, pa na osnovu toga, dodajte koliko je potebno. Sastojci koji učvrste ove pigmente su smole ili veziva. Oni drže stabilnim pigmente i nakon što se boja za krečenje osuši na zidu.

Sastojci koji najviše utiču na određene osobine u bojama za krečenje su aditivi. Oni mogu da utiču na primer na budj, pa tako postoje aditivi protiv budji, ili aditivi protiv smrzavanja boje. Sa njima se ne preteruje pri stavljanju u boju, jer može doći do velike razređenosti same boje.

Visoko kvalitetni pigmenti u akrilnim bojama za krečenje

Osnovna razlika između manje i više kvalitetnih pigmenata je što manje kvalitetne pigmente treba staviti u većoj količini kako bi dobili efekat veće kvalitetnosti, i kako bi zadržali istu pokrivnost.

Akrilne boje za krečenje sadrže veliki broj pigmenata i to ih čini jako pogodnim za pokrivanje i do 16m2 po litru, bilo koje površine. Jedan od najboljih pigmenata u trenutnoj proizvodnji je titanijum – dioksid.

Akrilna boja za krečenje sadrži bolja veziva

Veziva ili smole kod akrilnih boja za krečenje su izuzetno kvalitetna jer su sačinjena od sitnih čestica koja mogu da prodru dublje u površinu na koju se nanosi boja i samim tim omogućava se bolje primanje boja.

Pored veziva i pigmenata, akrilne boje za krečenje sadrže i veću čvrstinu od ostalih boja, jer je odnos razređivača (voda) i ostalih suvih materija jako dobar.

Naša akrilna boja za zidove:

akrilna polusjajna periva boja za zidove i drvo

Akrilnu boju za zidove možete pronaći na ovom linku.

Aditivi koji se koriste u akrilnim bojama su dugog roka trajanja, ne pene, ne zamrzavaju se na niskim temperaturama i lepo se razlivaju po površinama. Još jedan kvalitet je perivost akrilnih boja, koja je na visokom nivou i trajnost farbe, koja dostiže i do 15 godina.

Ako ova boja zadovoljava vaše zahteve i odlučili ste se bas za nju pogledajte akrilne boje koje se nalaze u našoj ponudi kao i sve dostpne nijanse.

Ukoliko ste se odlučili za vrtu boje i nijansu po vašem ukusu, pogledajte kratak video na temu šta sve treba uraditi pre nego što pređete na samo krečenje.