Prethodni tekst
Naredni tekst

kako-se-koriste-boje-za-drvoRestauracija je postala veoma popularna u preuređenju enterijera, s jedne strane zbog toga što zaista malo košta, a sa druge i zato što je svaki pojedinac postao ekološki svesniji.

U skladu sa tim, veliku traženost postigle su i boje za drvo, koje sada i sami možete nabaviti i koristiti vodeći se našim savetima za njihovu upotrebu.

Kako se koriste boje za drvo i na sta treba obratiti paznju?

Pri farbanju drvenih površina veoma je bitno obratiti pažnju na kvalitet farbe. Sigurno ne želite da vaša boja brzo izgubi originalnu nijansu, ili da se lako skine farba sa drvene površine, zato mi preporučujemo “Crown” boje za drvo koje su dugoročne i kvalitetne.

Posle odabira same boje, bitno je obratiti pažnju na adekvatnost nameštaja na koji ćete nanositi farbu. Ukoliko vam je ovo prvo put da farbate drvenu površinu preporučujemo vam da to uradite na nekom manjem parčetu nameštaja, u nastavku teksta ćete videti i zašto.

Postoje par koraka koja morate da znate pre nego što krenete sa farbanjem vašeg drveta. Mi smo to definisali kao dve faze nanošenja farbe.

Prva faza se odnosi na pripremu materijala za farbanje i na nanošenje prvog sloja boje. Druga faza usmerena je ka ulepšavanju ofarbanog nameštaja sve do savršenstva i postizanje željenog izgleda.

Više informacija o ovim fazama takođe možete pročitati u nastavku teksta, gde se detaljno obašnjava postupak.

 

Odabir starog komada nameštaja

Ukoliko niste sigurni kako se koriste boje za drvo, ili vam je ovo prvi put da ih koristite,trebalo bi da počnete od nekog manjeg komada. U tu svrhu možete upotrebiti staru stoličicu ili stočić za kafu koji Vam stoji na terasi ili u dnevnoj sobi.

Svi oni koji su makar jednom koristili boje za drvo znaju da sam postupak nije toliko komplikovan i težak, te se oni mogu odlučiti za veće površine, poput frontova kuhinjskih delova ili čak celokupnog ormara. Kao najkomplikovanije ispostavlja se farbanje stolica jer one zahtevaju preciznost, te se često predlaže da ove elemente ostavite za ono vreme kada ste već stekli dovoljno prakse.

Odabir boje za drvo

Kada se biraju boje za drvo, pre svega se mora voditi računa o njihovom uklapanju sa ostatkom enterijera. U tu svrhu možete koristiti neke programe na internetu ili nabaviti papir ili takninu u željenoj nijansi, kako biste proverili kako se ona slaže sa ostalim elementima prostora i kako izgleda na dnevnoj i veštačkoj svetlosti.

Kao posebno aktuelne, ove sezone izdvajaju se boje za drvo poput tamne sive, mat bordo ili boje maline, ljubičaste u tonu lavande, klasične bele ili blede roze. Marinska ili tamna plava boja uglavnom se koristi za akcentovanje, dok u slučajevima dobre osvetljenosti prostorije ona može biti izabrana i kao jedina nijansa boje za drvo i za veće površine. Pogledajte i ostale boje za drvo koje se nalaze u našoj ponudi.

Naše boja za drvo koju preporučujemo:

  • Brzosušeća boja za drvo

Našu brzosušeću boju za drvo možete pronaći na ovom linku.

  • Brzosušeća sjajna boja za drvo

Našu sjajnu brzosušeću boju za drvo možete pronaći na ovom linku.

Kako se koriste boje za drvo : Prva faza nanošenja boje

U prvoj fazi nanošenje boje za drvo najpre morate koristiti šmirglu kako biste uklonili staru boju i stari lak. Nakon što to završite, vlažnom krpom treba prebrisati ceo komad.

Zatim sledi farbanje, u kom na samom početku treba koristiti i nekoliko četki. Ako niste iskusni u nanošenju boje za drvo, možete koristiti manji valjak ili tanje četke kako biste ravnomerno i pravilno naneli prvi sloj boje.

Budite strpljivi i dobro pazite na eventualne udubljenja na nameštaju, a ako komad ima ručke za otvaranje i zatvaranje njih obavezno treba skinuti pre početka nanošenja boje za drvo.

Kako se koriste boje za drvo : Druga faza nanošenja boje

Prvi sloj bi trebalo da se dobro osuši pre nego što nanesete drugi sloj boje za drvo. Kada i on bude osušen, eventualne kapljice koje su ostale na komadu lako ćete ukloniti nežnim pokretima šmirgle. Bilo bi dobro da nanesete i lak ili zaštitni sloj, kako se boja ne bi krunila.

Za sve one koji žele da postignu antikvitetni ili starinski izgled komada, nakon sušenje boje za drvo trebalo bi koristiti šmirglu i turpiju kako bi se boja izgrebala na pojedinim mestima.

Sam završetak nanošenja boje za drvo možete iskoristiti i za dekupaž, tako što ćete čitav element nameštaja osvežiti pojedinim motivima aplikovanim ovom tehnikom, kako biste posebno akcentovali komad i zaokružili postupak restauracije na željeni način.

Ovo je samo jedan od odgovora na pitanje kako se koriste boje za drvo. Smatramo da je ovo veoma efikasna I jednostavna tehnika koja vam može olakšati ceo proces farbanja starog nameštaja.