Prethodni tekst
Naredni tekst

Ako ste rešili da preuredite stan po poslednjoj modi, izvesno je da ste odustali od bele kao izbora boje za krečenje bilo koje prostorije. Pravilna odluka – sa tolikim izborom neobičnih nijansi i njihovih kombinacija, zašto biste uniformisali prostor, kad on može izgledati neuporedivo originalnije i inspirativnije?

 

Renoviranje stana i popularne boje za krečenje

Kada donesete odluku o renoviranju vašeg apartmana veliku količinu vremena vam oduzima odabir novih boja koje ćete primeniti u vašem domu.

Želite popularne nijanse koje možete uneti u vaš dom a ne znate koji su to poslednji trendovi? Napisali smo kratak članak na temu koje su to popularne boje za krečenje i gde ih možete primeniti.

Počitajte više na ovu temu u nastavku teksta, možda pronađete kombinciju po vašem ukusu.

 Ultimativni hit: pastelne boje za krečenje

Dekorateri enterijera oduševljeni su novim pastelnim nijansama svake boje za zidove. One su za veoma kratak period poslate velik hit na tržištu. Prosto ovakav trend nismo mogli da zanemarimo, te smo zbog potražnje za ovim bojama dodali smo ovaj hit na našu listu popularnih boja za krečenje.

Naime, u ovu grupu ne spadaju tonovi poput bebi roze i plave ili ljubičaste u boji lavande. Naprotiv, sada su moderne što bleđe i nežnije nijanse pastela, poput hledne blede plave boje za krečenje zidova u svim prostorijama, a pogotovo spavaćoj sobi, ili blede ružičaste i žute kao izbora za trpezarije i dnevne boravke.

Ovakve nijanse stvaraju utisak čistoće prostora, a nisu „dosadne” i jednolične kao bela. Tome ide u prilog i sve popularniji trend šara na zidovima koje se rade upravo uz pomoć raznih nijansi jedne pastelne boje za krečenje – u ombre formi, ili pak geometrijskih dezena koje čini više različitih boja, primera radi – ružičaste, plave i olovne plave.

Da skratimo priču: koju god prostoriju da renovirate, pastelne boje za krečenje su dobrodošle.

Siva i tamna zelena kao trendi izbor

Trend retro nameštaja u vidu starih plakara u boji drveta, stolica i fotelja sa raširenim i niskim nogarama i drvenih stolica poput onih školskih, sada se uklopio i uz boje za krečenje u nijansama blede ili olovne sive i tamne ili sivo-zelene.

Kao odlična pozadina i za velike komade nameštaja od kože u braon boji, bilo da su u pitanju trosedi, dvosedi ili fotelje, ove boje za krečenje mahom se koriste u dnevnim sobama čiji je glavni cilj industrijski stil. Svakako, one se mogu prilagoditi i svim drugim prostorijama, ali kao preporuka ostaje njihova kombinacija sa belim ili tamnobraon nameštajem.

Nova era ljubičaste boje za krečenje

Iako su o ljubičastoj donedavno mišljenja bila podeljena, pa se ona svrstavala ili u kič izbor ili u rešenje za dečje sobe, danas su pastelna i tamna nijansa ljubičaste boje za krečenje postale deo spiska dominantnih tonova.

Obe se najčešće koriste kao izbor za trpezarije, i to u kombinaciji sa zlatnim akcentima (popu lustera ili podnih lampi) i nameštajem od svetlog drveta. Navedene nijanse ljubičaste boje za krečenje ne zaostaju ni ako izbor za – verovali ili ne – kuhinju, mada dekorateri savetuju da se u ovoj prostoriji ovi tonovi radije koriste kao akcenti.

Plava kao večita kraljica

Moglo bi se reći da plava spada među one boje za krečenje koje nikada ne izlaze iz mode, i kod koje se samo menja aktuelnost nijansi. Tako je, u već nekoliko sezona, bebi plavu zamenila ledena nijansa plave boje koja je u sve stilove prešla iz skandinavskog, pre svega jer se savršeno uklapa uz belu i svetlije nijanse nameštaja.

Sa druge strane, za njom ne zaostaju ni tamne nijanse plave boje za krečenje, bilo da su u pitanju one u mastilo vrziji koje gotovo naginju teget boji i koje se koriste kao akcenat među pastelnim tonovima, bilo da se misli na marinsko plavu koja može podvlačiti uređenje prostora u morskom stilu ili prosto biti trendi dodatak svakom enterijeru.

Popularne boje za krečenje se smenjuju iz sezone u sezonu. Stižu novi trendovi koji zamenjuju stare.

Ovih nekoliko primera se provlače kroz sve sezone i smatramo da će se ovaj trend nastaviti, zato smo ih izdvojili od ostalih. Moglo bi se reći da ove nijanse još dugo neće izaci iz mode, tako da ako se odlučite za njih nećete pogrešiti.