Potpuni redizajn starog nameštaja u tri koraka - Kruna Boje
Prethodni tekst
Naredni tekst

redizajn starog nameštajaNedavno se i kod nas preselio trend iz Amerike, koji podrazumeva Uradi-sam projekte i redizajn stog nameštaja i predmeta. Najpre je kulminirao dekupaž kao tehnika reparacije, a zatim su i boje za drvo dobile široko tržište, pre svega zbog kreativnog iskorišćavanja starih komada nameštaja.

Uz malo vremena, volje i mašte, sada svoj enterijer možete i sami promeniti u željenom stilu, bez velikih troškova i potresa kućnog budžeta. Istovremeno, dobijate i takve komade koje nikako nećete moći da pronađete u salonima nameštaja. Stoga, ispratite naš vodič i u samo tri laka koraka udahnite nov život svom okruženju uz kreativan redizajn starog nameštaja.

1. Korak : Izaberite komad

Najpre bi trebalo da odaberete komad nameštaja koji želite da sredite. Ukoliko ste početnik, predlažemo da krenete od manjih delova, kako biste se izvežbali i izveštili. Stočić za kafu na terasi biće idealan za to, a isto važi i za drvenu stoličicu ili tronožac. Kasnije, kada savladate nanošenje boje za drvo i oblikovanje šara, možete preći i na veće komade. Stari ormar, primera radi, možete u potpunosti srediti ako ga prefarbate i dodate mu nove ručke. Takođe, sa pojedinih delova možete skinuti i vratanca, te napraviti otvorene police koje doprinose utisku većeg prostora.

Onim naprednijima predlažemo da obrate posebnu pažnju na manje stare komode koje su planirali da bace, jer mogu veoma lepo poslužiti kao kupatilski nameštaj; kao i na vrata ili stare daske, koje možete iskoristiti za čiviluke u predsoblju ako im dodate kuke neobičnog izgleda.

2. Korak : Odabir boje za drvo i njeno nanošenje

Kada birate boje za drvo, koje su uglavnom ključne za redizajn starog nameštaja, najbolji savet je da izbor vršite po principu kontrasta ili uklapanja u dominantnu boju prostora. Prvi izbor boje za drvo dodaće akcente i dinamiku u enterijer, dok će se drugi lako kombinovati sa drugim detaljima.
Kao veoma aktuelne, izdvajaju se bela i nordijska plava. Za njima slede jarke boje za drvo, poput žute, kao akcenti prostora, a odnedavno su i veoma popularne metalik nijanse, koje se upotrebljavaju kao diskretni detalji komada – donjih delova nogara od stola ili tanjih okvira ogledala, na primer.

Boja za drvo koju mi preporučujemo:

  • Brzosušeća sjajna boja za drvo na bazi akrila

Našu brzosušeću sjajnu boju za zidove možete naći na ovom linku.

Boje za drvo nanosite na išmirglane površine kako bi se što ravnomernije primile, koristite valjak i četkice za teže dostupne površine, i budite strpljivi dok čekate da se osuše. Ukoliko su ostale vidljive kapljice, lako ih možete ukloniti šmirglom.

3. Korak : Šare u željenom stilu

Za osvežavanje prostora dekorateri predlažu i šare na nameštaju, koji, dakle, čak ne mora ni biti redizajniran u potpuno drugu boju ako ste njegovom nijansom manje-više zadovoljni, jer ćete mu lako udahnuti novi život ako mu dodate upadljive ili diskretne dezene.
Tako boje za drvo sada možete koristiti i za farbanje preko šablona, te praviti tanje ili deblje pruge, čuvene cik-cak šare ili druge geometrijske oblike uz pomoć lepljive trake. Ako ste veštiji slikar, tanke četkice će učiniti čudo na trpezarijskim stolicama, na primer; ali i ukoliko se ne snalazite sa slikanjem, uvek možete pustiti na volju i stvoriti apstraktne dezene. Istovremeno, boje za drvo možete upotrebiti i za farbanje preko starog miljea, te dobiti šare u vidu čipke.