Bojenje drvenih površina - Kako raditi na pravi način? - Kruna Boje
Prethodni tekst
Naredni tekst

bojenje drvenih površina, drvena vrata obojena zeleon bojomDrvo spada u veoma specifičan materijal, pa tako pri njegovoj obradi se mora posebno voditi računa jer zahteva poseban tretman i način na koji se sa njim radi. Veliki broj vrsta drveta, kao i to za šta se ona koriste i činjenica da je ono samo po sebi sklono promenama, sa sobom povlači da se mora obratiti pažnja na bojenje drvenih površina i odluke koju zaštitnu boju za drvo koristiti. Naravno na sam način rada bitno utiče i to da li će drvo koje se obrađuje biti izloženo spoljnim uticajima ili će mu namena biti isključivo u enterijeru.

Obratite pažnju na podlogu gde se boja nanosi

Jedna od najbitnijih stvari koja se mora odraditi pre samog procesa nanošenja boje je priprema podloge. Kada se boja nanosi prvi put na neku drvenu površinu, potrebno je da ona bude potpuno suva. Ako to nije slučaj, i bojite drvo koje u sebi sadrži vlagu, ono će tokom procesa sušenja biti sklono promeni dimenzija, kao i oblika. To može biti ozbiljan problem, i ceo rad može biti upropašten. Znači, pre nego što bojenje drvenih površina počne, proverite prvo da li je podloga potpuno suva kako bi izbegli neželjene posledice.

Naša podloga koju preporučujemo

  • Uljana podloga za drvo i metal

Našu uljanu podlogu za drvo i metal možete pronaći na ovom linku.

Kada se radi o površini koja je već bila ofarbana i na koju želite da nanesete novu boju, pre toga je neophodno u potpunosti ukloniti već postojeću boju, odnosno sloj koji već sadrži boju. To može oduzeti dosta vremena, često više i od samog procesa nanošenja boje za drvo, ali to je posao koji se mora odraditi da bi sve ispalo onako kako ste zamislili. Podloga treba biti čista bez prašine, glatka i bez pukotina. Taj posao se može uraditi na nekoliko načina u zavisnosti od toga koja je vrsta stare boje za drvo korišćena.

 

Optimalni uslovi za bojenje drvenih površina

Idealni uslovi za bojenje drvenih površina, odnosno temperatura pri kojoj bi trebao da se obavlja posao nanošenja boja je od 20 do 25 stepeni, dok vlažnost vazduha ne bi trebalo da prelazi 65%. Naravno, ima boja koje se mogu koristiti i na nižim temperaturama ali onda se bitno produžava proces sušenja. Takođe, ne treba farbanje obavljati u ranim jutarnjim časovima, jer je u tom periodu vlažnost vazduha znatno veća nego u ostatku dana.

Izborom pravog alata olakšajte sebi posao

Četka ili valjak? Koja dimenzija je idealna? O svemu morate voditi računa, a ova odluka je jedna od bitnijih.

Za manje površine koristi se četka. To su ramovi vrata, okviri prozora, za uglove i druge delove. Četka koja je kvalitetna mora biti gusta, sa dugačkim vlaknima i da se prilikom upotrebe vlakna ne troše. Važno je napomenuti da se prilikom korišćenja vodorazgradivih boja za drvo koriste četke sa sintetičkim vlaknima, a kod akrilnih boja koriste se četke sa prirodnim vlaknima.

Valjak se koriti za velike površine, dok postoji i opcija nanošenja boje pištoljem za bojenje i to je jedan od najefikasnijih načina.

Ako se boja nanosi na vertikalne površine, treba obratiti pažnju na slivanje boje za drvo koje često može da se desi. U tom slučaju treba proveriti da boja nije previše razređena ili se na podlogu nanosi prevelika količina boje. Obratite pažnju na ovo, jer ako se problemi sa slivanjem primete posle sušenja, potrebno je ceo postupak bojenja ponoviti. Isto tako, tragove četke koji mogu ostajati na površini izbećićete tako se boja koju nanosite neće prebrzo sušiti i nećete je nanositi u debelom sloju.

U procesu bojenja drveta možete iskazati i vašu kreativnost, tako da bi trebalo da primenite ove savete koji će vam biti od koristi i uživate u poslu.