Problemi i rešenja

Pukotine

Obično se javljaju zbog lošeg kvaliteta glet mase ili kada koristite krhku boju preko nekog jačeg materijala, na primer mat preko sjajne boje.

Rešenje:

Pukotine i fisure ispuniti akrilnim ispunjivačem Sandtex fillerom, a po potrebi staviti mrežicu da se pukotine ne bi ponovo javljale. Crown Trade P.S.B. Stain Block Primer ili Grip Extreme Fast Drying Primer treba naneti preko sjajne boje, pre nego što se nanese slabiji, mat materijal.

Buđ ili plesan

Obično se buđ javlja u zatvorenim prostorijama gde je velika vlažnost, kao što su kupatila i kuhinje.

Rešenje:

Ukloniti sve tragove buđi četkom ili pranjem. Nakon sušenja tretirati površinu Sandtex trade fungicidal solution – om koji će zustaviti širenje buđi. Za zaštitu u dužem vremenskom periodu koristiti Crown Trade Steracryl Mould Inhibiting Matt kao završni sloj.

Ljuspanje ili otpadanje stare boje

Loša adhezija se javlja u vlažnim uslovima ili kad su slojevi jako stari.

Rešenje:

Potpuno ukloniti rastresiti materijal do zdravog sloja, pa dalje tretirati površinu Sandtex Quick Dry Stabilising solution – om, kao podlogom za dalje krečenje.

Smola na čvorovima

Preterano lučenje smole na pojedinim vrstama drveta zna da pravi problem pri farbanju i adekvatnoj zaštiti drveta.

Rešenje:

Ukloniti višak smole sa fenom za skidanje farbe. Odmah nakon toga očistiti površinu drveta metil alkoholom da bi se uklonili ostaci. Naneti dva sloja gita za drvo.

 Rđa ili korozija

U vlažnim uslovima može doći do prodiranja vlage kroz slojeve stare farbe do metala, što će izazvati rđu na metalu i samim tim propadanje svih slojeva farbe.

Rešenje:

Ukloniti sve propale slojeve boje. Išmirglati ivice i spojeve. Otprašiti. Oprati nečistoće vrelom vodom i deterdžentom. Isprati čistom vodom i dobro osušiti. Naneti Crown Trade Universal Metal Primer na sve površine od čistog metala.

Efekat narandžine kore

Javlja se kod nanošenja boje nekvalitetnim ili čupavim-grubljim valjcima, nedovoljnim razvlačenjem-utrljavanjem boje ili ako boja nije dovoljno razređena.

Rešenje:

Narandžinu koru na uljanoj boji sanirati šmirglanjem, a na zidovima šmirglanjem ili novim slojem gleta. Prefarbati, ali koristiti kvalitetniji alat, kao i uputstvo za razređivanje, a boju pravilno razvlačiti.

Tragovi prljavštine pri krečenu

Problem mogu praviti zaprljana boja ili kanta u koju je boja sipana, prašina u prostoriji, nanošenje nečistim alatom.

Rešenje:

Obrisati prljave delove dok su još mokri, naneti novi sloj boje, ali paziti da su alat i kanta čiisti, a prostorija bez prašine.

Tragovi četke

Tragovi četke ostaju ako je alat lošijeg kvaliteta ili je boja previše gusta i nanešena u previše debelom nanosu.

Rešenje:

Obezbediti kvalitetnije četke, a boju nanositi i razvlačiti ravnomerno, sa ukrštenim potezima i uvek odizati četku od površine što laganije.

Spojevi

Spojevi se ocrtavaju kao svetlija i tamnija nijansa istog tona i vidljiv je potez valjkom u vidu širokih štrafti.

Rešenje:

Ponovo prekrečiti, ali koristiti kvalitetnije končane valjke sa kratkom dlakom i boju dobro utrljavati i razvlačiti da podjednako bude raspoređena čitavom površinom zida.

Fleke na zidu

Kada se nanese podloga ili disperzija iz dubine zida povuče prljavštinu od nikotina ili masti i pojave se fleke koje je nemoguće sanirati krečenjem

Rešenje:

Oljuštiti što je moguće više zagađenih slojeva i naneti jedan od dva sloja Crown Trade PSB Stain Block Primer-a koji će fleku potpuno zatvoriti.