Sam svoj moler

Oni koji nemaju iskustva, ovde će naći razne neophodne informacije, a onima sa iskustvom dobro će doći mali podsetnik.

Priprema i planiranje

Da ne biste kupovali boje više nego što vam treba, a i da ne biste išli 1000 puta da dokupljujete šta vam je zafalilo, potrebno je izmeriti površine koje treba da se okreče ili ofarbaju. Za stanove gde je klasična visina tavanice oko 2,5 m važi univerzalna formula: površina prostorije u m2 x 3 = ukupna površina zidova za krečenje – naravno, ukoliko sve farbate u isti ton. Ako se plafon farba drugom bojom, onda ova formula ne važi, nego se sve mora posebno izmeriti. Otvore (vrata i prozori) treba odbiti, ako ih ne farbate istim materijalom kao i zidove.

Ukoliko se kreče/farbaju površine sa strukturom (španski zid, rajbovana fasada, strukturne tapete…) ili trošni, porozni zidovi koji mnogo upijaju, potrošnja boje će biti malo veća i potrebno je uzeti malo više boje. Treba računati i na eventualne naknadne popravke.

Pobrinite se da u prostorijama koje se farbaju ima dovoljno protoka vazduha, zbog bržeg sušenja.

Isplanirajte sav potreban pribor i alat: valjke, četke, kante u koje ćete razređivati boju, najlon za zaštitu poda i nameštaja, šmirgle, samolepljive trake, špahtle i gleterice, naočare i maske za zaštitu od prašine, rukavice…

Kada pauzirate ili ste završili posao za taj dan, obavezno operite alat vodom, ako ste radili sa akrilnim bojama. Za uljane ili nitro boje koristiti adekvatni razređivač. Dobro iscediti valjke i četke i ostaviti ih da stoje tako da se ne deformišu dok se suše. Kante i konzerve dobro zatvoriti poklopcem, a ukoliko nema poklopca zatvoriti najlonom i staviti neki teret preko da se spreči prodor vazduha.

Priprema površina

Što bolje pripremite površinu za krečenje/farbanje, to će vam nanošenje učiniti lakšim, a sam finiš konkretnijim i lepšim.

Zidovi

Ukoliko je zid nov i omalterisan, potrebno ga je izgletovati, a eventualne pukotine i fisure ispuniti gipsom ili akrilnim ispunjivačem Sandtex fillerom, a po potrebi staviti mrežicu da se pukotine ne bi ponovo javljale. Posle sušenja gleta, zid išmirglati pod reflektorom, otprašiti, pa naneti jednu ruku podloge Sandtex stabilising solution, a nakon toga akrilnu disperziju.

Ako je zid već farban akrilnom bojom, poželjno ga je očistiti i kada se potpuno osuši naneti akrilnu boju direktno, bez podloge.

U slučaju da na zidu imate poludisperziju, naročito ako imate više slojeva, najbolje je da sve ogulite, preglegletujete, pa onda površinu dalje tretirate kao novu. Ako nemate mogućnosti da stare slojeve gulite, samo premažite bojom, ali onda akrilna boja gubi svoja svojstva ( perivost, veliku prekrivnu moć…), jer je poludisperzija veoma loša podloga.

Posle skidanja tapeta, ostatak lepka očistiti, preglegletovati, pa onda površinu dalje tretirati kao novu.

Drvo

Sa vrata i prozora skinuti kvake da vam ne bi smetale pri radu.

Ukoliko je drvo novo potrebno ga je lagano odšmirglati, otprašiti i naneti odgovarajuću podlogu. Neravnine i pukotine ispuniti gitom, prešmirglati, otprašiti i naneti odgovarajuću podlogu.

Kod već farbanog drveta, nema potrebe za potpunim uklanjanjem postojećih slojeva, osim ako nisu u izuzetno lošem stanju. Postojeću boju očistiti od nečistoća, blago prešmirglati, otprašiti i naneti novi sloj boje, bez podloge. Ukoliko ipak morate potpuno ukloniti postojeće premaze učinite to fenom ili hemijskim sredstvom i uz pomoć alata za skidanje stare boje.

Ako se nanosi bajc (poluprovidni premaz), nanositi ga isključivo na čisto drvo, da bi struktura drveta ostala vidljiva.

Metal

Ukoliko se boji nefarbana površina, najvažnije je očistiti metal od rđe (šmirglom ili metalnom četkom), otprašiti i naneti jedan sloj osnovnog premaza Crown metal primer, pre daljeg nanošenja boje. Naročito pripaziti na uglove i spojeve kod ograda i konstrukcija, jer su oni najviše izloženi riziku od korozije. Bakarne cevi i pocinkovani lim treba dobro odmastiti sa nitro razređivačem pre bilo kakvog nanošenja podloge.

Već farbanu metalnu površinu, ukoliko nema rđe i delova golog metala, dovoljno je samo blago preći šmirglom, otprašiti i naneti boju direktno, bez posebne podloge. Ako je postojeća boja stara, trošna i napadnuta korozijom, najbolje rešenje je potpuno je ukloniti, pa tretirati površinu kao čist metal.

Farbanje i krečenje

Sa krečenjem treba početi od najviših delova prostorije, spuštajući se nadole. Bitno je da se prvo okreči plafon, da se kasnije ne bi bojom isprskali zidovi.

Plafoni

Uz pomoć četke ofarbajte ivice – spojeve plafona i zida i uglove, a zatim valjkom okrečite plafon. Posle sušenja, istim sistemom nanesite novi sloj boje (drugu ruku) i ostavite da se dobro osuši.

Zidovi

Uz pomoć četke ofarbajte ivice – spojeve plafona i zidova, spojeve između zidova, uglove, ivice prozora i vrata i sve one delove koje valjak ne može da dohvati. Zatim valjkom okrečite sve što je ostalo neofarbano odozgo – nadole. Boju razmazujte potezima gore – dole i eventualno, levo – desno, pazivši da ne ostanu vidljivi potezi valjkom. Posle sušenja, istim sistemom nanesite novi sloj boje (drugu ruku) i ostavite da se dobro osuši.

Fasade

Za fasade važi isti sistem kao za unutrašnje zidove, četkom uraditi spojeve, uglove, ivice, pa odozgo – nadole ofarbati valjkom. Ako je u pitanju boja sa strukturom ili hoćete da fasada ima patinu, antički izgled, koristite četku i farbajte sa cik – cak potezima.
Treba paziti da sunce nije previše jako, jer će se boja prebrzo sušiti i nećete moći izbeći vidljivost tragova četke i valjka. Ako je dan vetrovit može se desiti da vam se prašina zalepi za mokru boju na zidu.

Vrata i prozori

Za što bolji učinak potrebno je skinuti vrata i prozore pre farbanja i uraditi prvo štokove i ragastole, pa tek onda ofarbati vrata i prozore. Najbolji rezultati se postižu kvalitetnim četkama (staklasto vlakno) ili moher valjkom. Potrebno je dobro razvući farbu, da ne bi ostali vidljivi tragovi četke/valjka.
Prozore i spoljna vrata treba farbati po sunčanom danu i ujutru, da bi bilo vremena da se osuše slojevi pre mraka.

Radijatori

Radijatore farbati kad su hladni, nikako u sezoni grejanja. Najbolje je pored običnih četki koristiti i specijalne četke za radijatore sa duguljastom drškom.