Krunisana slava u kraljevskoj dvorani - Kruna Boje

Krunisana slava u kraljevskoj dvorani

Koristeći Crown-ov nezapaljivi sistem krečenja, izvođač Peak & Son Ltd je transformisao Kraljevsku dvoranu u Stouku na Trentu unapredivši sigurnost od požara u kitnjastim Viktorijanskim zgradama u isto vreme.

Uz podršku Crown-ovog tima, ekipa dekoratera koji su radili na dvomesečnom projektu nije samo dostigla impresivne estetske rezultate, već je i pomogla opštini Stouk da ispuni zadate norme nezapaljivosti u skladu sa Reformskom antipožarnom regulativom 2005 (RRFSO). Vlasnik Kris Pik i njegov tim su pobedili na tenderu za renoviranje Kraljevske dvorane, a posao su počeli nakon što je tim za sanaciju krova završio svoje.

Raspored je bio veoma gust, a rokovi prekratki, s obzirom na to kolika je zgrada i koliko detalja ima. Da pritisak bude veći, sve je moralo da bude gotovo za posetu Nj. K. V. Princa od Velsa i Vojvotkinje od Kornvala, koji su na turneji povodom gradskih proslava, čiji je i Stouk deo. Pored osvežavajućih tonova, opštinski savet je zahtevao da premazi budu u klasi zapaljivosti 0. Stručnjaci iz Crown-a su pozvani da pomognu. Konsultanti su predložili niz boja za projekat, nakon što su izvršili procenu podloge i postojećih slojeva farbi na zidovima i plafonima. Zbog skale renoviranja i istorijske prirode zgrade, boja je morala da bude izabrana u dogovoru sa Odeljenjem za obnovu i njegovim generalnim direktorom, kao i predstavnicima opštinskog odbora. Zahvaljujući ton karti istorijsklih tonova iz Crown-a (Crown Trade Historic Colours Collection), mogla se ispoštovati originalna vizija arhitekte koji je građevinu svojevremeno osmislio, istovremeno mireći savremene, višenamenske potrebe i gostoprimstvo samog mesta.
Sada možemo početi sa radom. Za nanošenje podloge Crown Trade Timonox Intumescent Basecoat koristili smo kompresor, valjak i četku. “To je sve prošlo kako treba, koristeći sva tri načina nanošenja, napravili smo idealan temelj za dalje nanošenje boje.” keže Kris. “Onda smo naneli dekorativne premaze – dva sloja Timonox Vinyl Matt-a na plafone i zidove gornje galerije, kao i dva sloja Timonox Acrylic Eggshell-a na zidove u prizemlju koje je veoma frekventno.”

“Navikli smo da koristimo Timonox, jer nas posao često vodi u društveno stambeni sektor i druge opštinske zgrade. Iako ovi premazi imaju veoma važnu ulogu, oni se nanose kao i bilo koji drugi premijum premaz. Velika razlika je u tome što se nanose po specifikaciji zaštite od požara, pa moramo da pazimo da nanesemo pravu debljinu filma u svakom trenutku. Tim od 12 ljudi je bio zadužen da se posao završi na vreme. Bilo je mnogo toga da se uradi, po specifikaciji i po detaljnom planu nijansi, koji je vratio ovoj prelepoj zgradi njen karakter. Uoči kraljevske posete urađeni su poslednji dekorativni potezi, a zatim su uklonjene sve skele iz zgrade, a glavni foaje je potpuno renoviran nezapaljivim bojama, tako da je sve bilo spremno za VIP goste.”
Grant Vilijams – geodet iz Stoukovog Odeljenja za obnovu je rekao:
“Zadovoljni smo poslom koji su Kris i njegova ekipa obavili i presrećni smo što su nam Crown i njegovi stručnjaci izašli maksimalno u susret. Oni su nam pomogli da se obnovi ovo velelepno Viktorijansko zdanje i da se zaštiti u skladu sa stanrdardima dvadeset prvog veka.”