Crkva i izvođač sa verom u Crown - Kruna Boje

Crkva i izvođač sa verom u Crown

Usko sarađujući sa Crown-om, izvođač radova Wirral E & P je završio veliki projekat renoviranja grčke pravoslavne crkve Sveti Nikola u Liverpulu, donoseći nov, svež izgled istorijskom zdanju i visok standard završne obrade, koji će izdržati test vremena.

Da bi obezbedili što stručniji savet u vezi sa materijalom i tonovima, izvođači su se obratili ekspertima iz Crown-a. Stručnjaci za boju su posetili crkvu vizantijskog stila i pripremili razne kolor šeme, bazirajući ih na tradiciji i jakom mediteranskom uticaju. Predloženi su najizdržljiviji materijali: zidna podloga Grip extreme, zidna boja Clean extreme scrubbable matt i za drvenariju Full gloss sa svojom podlogom.

E & P-ov rukovodilac gradilišta Alan Hargrivs objašnjava:
”Masivan posao kao što je ovaj, stvara veliki pritisak na blagajnu crkve i može da izazove velike probleme u zajednici. Suvišno je reći da niko ne želi da se crkva ponovo renovira veoma dug vremenski period.”
”Zato preporučujemo da se koriste premazi visokih performansi, koji će dugo zadržati svoj finiš i svetlinu tona, kao i izgled ”tek ofarbanog”. Želeli smo da se osiguramo da se zidovi mogu ribati više puta, bez skidanja boje.”
Podignuta je velika skela i prvi zadatak je bio da se pripreme svi zidovi i plafoni, da se saniraju sve mrlje i tragovi i da se napravi dobar, zdrav temelj za nanošenje boje.

Alan je rekao:
”Za temeljnu osnovu naneli smo dva sloja Grip extrem-a, podloge koja fantastično prijanja na sve vrste podloga, uključujući svež gips i predhodno bojene površine. To što je na vodenoj bazi mu omogućuje da brzo suši, a prijatniji je za rad od mnogih drugih prajmera.”
Dva sloja Clean extreme scrubbable matt-a, istoniranih i miksovanih po recepturi konsultanata iz Crown-a nanešena su na zidove i plafone.
”Dosta koristimo ovu fantastičnu emulziju, jer je mnogo jaka i izdržljiva, a laka je za ribanje i održavanje” – kaže Alan. ”To je odlično i sa stanovišta estetike, jer i pored moderne tehnologije boja ima tradicionalni mat efekat, kako je crkva i zahtevala.”
Renoviranje sa nastavilo iz glavne crkve u foaje i susedne prostorije, gde je Full gloss korišćen za stolariju i vrata. Cela zgrada je renovirana za samo šest nedelja, bez obzira što su se pravile pauze da se crkvene dužnosti ne bi zapostavile, dok je projekat u toku.

Kada je posao priveden kraju, ekipa majstora se spakovala, a nakon uklanjanja skele, crkveni odbor i čitava zajednica su bili oduševljeni rezultatima. Grčki pravoslavni sveštenik otac Jakovos je prokomentarisao:

“E & P nam je uradio fantastičan posao, a takođe smo veoma zahvalni Crown-u na podršci i asistenciji u odabiru ovih prelepih tonova. Imali smo veru u Crown i preporučene materijale i uz božju pomoć nećemo morati da trošimo novac na renoviranje bar sledećih 12 godina.”