BEOGRAD
Karađorđeva 49
Tel. 00381 11 32 86 668

NOVI SAD
Ćirpanova 24
Tel. 00381 21 54 78 06

Pronađi najbližu prodavnicu

Naredni tekst

Još od Rimskog carstva purpurna boja važi za boju vladara i aristokratije. Sa druge strane u prostoru purpurno ima opuštajuće, skoro lekovito svojstvo, a često je nazivaju i ženskom, odnosno devojačkom bojom. Istina je, u stvari, da je raznovrsnost purpurne ogromna, od pastelno roze i fine lavande, pa sve do dubokih muških tonova poput indigo i tamno ljubičaste.
Ako se odlučite da u svoj dom uvedete ovakve nijanse, krenite od laganijih tonova u purpurnom spektru. U Kruna bojama imate delikatne nijanse lavande kao što su Berry Light i Rodeo Drive, a možete koristiti i nijanse koje su bliže plavom tonu kao Platinum ili Elegant Cool. Na taj način ćete purpurnu postepeno uvesti u vaš dom. Korišćenjem ovih tonova u kupatilima ili dečijim sobama delovaće uzdignutije i svetlije.

Purpurne nijanse važe za umirujuće i opuštajuće, što ih čini savršenim za prostorije u kojima je relaksacija bitan faktor. Uparite ove mekane nijanse sa prljavo belim ili kremastim ramovima za slike, policama, nameštajem i dobićete atmosferu potpunog spokoja. Budite hrabri i eksperimentišite sa tonovima kao što su Prom Night, Dramatic ili Armagnac i dobićete osećaj romantike, luksuza i topline istovremeno. Kombinacija ovakvih tonova sa dugačkim, punijim zavesama, mekšom rasvetom i dosta čipke učiniće vašu spavaću sobu kraljevskom.
Tamnije purpurne nijanse, poput ljubičaste takođe idu veoma dobro uz spavaću sobu, kao strastvena alternativa crvenoj boji. Zid na koji je naslonjen krevet ofarbajte u tamno ljubičastu i na njemu uz pomoć šablona iscrtajte detalje svetlijom ljubičastom ili srebrnom bojom kao što je Metallic Sophistication. Ostatak zidova spavaće sobe u krem ili svetlo lila.
Za dodavanje finog začina purpurnoj sobi koristite žutu i zelenu, svejedno je da li za drvenariju, detalje ili nameštaj. Kontrast u ovakvim kombinacijama je potpun i treba koristiti suptilne i isključive tonove. Sa druge strane, lagane nijanse srebrne ili sive poput Aspen Silver, Smoulder i Silver Spoon, daće uz purpurnu veoma moderan izgled.
Ljubičasti detalji, takođe mogu napraviti poseban doživljaj prostora. Materijali sa strukturom, poput Antilop kože u tonu Plum, daju poseban šarm i možete naglasiti centralni zid, a opet, što da ne, okrečiti i čitavu sobu.